+905425445439 [email protected]

Jomo Kenyatta’dan yaptığımız şu alıntı, çocuğunuzun rehberi ve geleceğinin şekillendiricisi olan Sizlerin hoşuna gidecektir:
“Çocuklarımız geçmişin kahramanlarını öğrenebilirler, bizim görevimiz kendimizi geleceğin mimarları yapmaktır.”

Mucitlerin çocuklarımıza öğretecekleri en önemli şey, inşa ettiğimiz, icat ettiğimiz veya geliştirdiğimiz herşeyin bir selefi (öncüsü) olduğu gerçeğidir. Bazı buluşlar veya geliştirmeler bir başkasının buluş veya geliştirmesinin filizleridir. En başa giderseniz, doğanın “tasarımlarını” incelemek buluşların kaynağı olmuştur. Çocuklarınızın seveceğini ve ilham alacağını düşündüğümüz üç mucit şunlardır:

Benjamin Franklin: ABD’nin kurucusunun uzun ve zengin bir kariyeri vardı: yayımcı, halk kütüphanesinin ve itfaiye departmanının yaratıcısı, aynı zamanda bir diplomat. Zihni etrafındaki sorunlara odaklanmış ve cevaplar ararken bilime de merak sardı. Karıncalar, hava koşulları ve hatta ısı transferi konularını araştırdı, sonucunda yeni bir ocak tasarladı. Pozitif, negatif gibi O’nun elektriği tanımlamakta kullandığı dili hala kullanıyoruz. Evet, günümüzde bilim çok daha geniş ve karmaşık. Ancak Benjamin Franklin’in dünyasında dolaşmak bilimsel kavramları çok daha gerçekçi hale getirebilir, herkesi meraklı ve gözlemci kılabilir ve yeni çözümler bulmak için teşvik edebilir.

 

Wright kardeşler: Uçan bir makina yapma konusundaki birçok başarısız denemenin ardından, bisiklet dükkanı işleten bu iki kardeş bu konuya meydan okumaya karar verdiler. Kuş kanatlarının şekli ve işlevinden esinlenerek 1896 yılında başladıkları planör tasarlama işini nihayet bunlardan birinin başarıyla havada kaldığı 1902 yılına kadar sürdürdüler. Bundan bir yıl sonra  bisiklet dükkanlarındaki tamirciye hafif bir motor üretme görevini verdiler ve uçan makina doğdu. Bu kardeşlerin hikayesini çocuğunuzla konuşurken sondan başa doğru gidin. İcatları onları dünyaca ünlü kıldı, bundan önce yıllarını belirsizlik içinde çalışarak geçirdiler.

 

Grace Hopper: Bu matematik profesörü muhtemelen o zamanlar farkında değildi, fakat çalışmaları bizi teknolojide ilerletti. Hopper, Bilim’de Kadınlar: Dünyayı Değiştiren 50 Korkusuz Öncü isimli kitapta yer alan yenilikçilerden biri. İkinci Dünya Savaşı’ndaki mücadeleyi desteklemek için 37 yaşında Amerikan Ordusuna katıldı ve Harvard Üniversitesi’ndeki ilk bilgisayarda çalışmak üzere görevlendirildi. Bilgisayarlar hakkında ne biliyordu? “Hiç birşey ilk bilgisayardı” diye anlattı. Bilgisayar makinası 15.5 metre uzunluğunda, 2.5 metre yüksekliğinde ve yine 2.5 metre derinliğindeydi. 1980 yılındaki röportajda, söylediği gibi o bilgisayardaki tüm bilgileri bugün küçük bir çipin bir köşesine sığdırabilirsin. Bir gün Müdürü O’ndan bir kitap yazmasını istedi; bilgisayar için kullanım kılavuzu. Bu kılavuz daha sonra COBAL adlı bilgisayar dilinin temeli oldu. Günümüzde modası geçmiş olsa da, 0n yıllar boyunca yaygın olarak kullanıldı ve işyerlerinde dönüşümler yarattı.

S.T.E.M. alanlarına (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) ilişkin bilgilerimizi geliştiren öncüler hakkındaki birçok biyografi kitabından birini alın ve çocuklarınızla öğrenmeye başlayın. Elbette Bricks4Kidz® atölyelerinde Legolarla modeller yapmak, onlara gerekli olan araçları ve ilham kaynağını verecektir.