+905425445439 [email protected]

Çocuklar bizden yardım istediğinde çoğunlukla, hemen atılıp problemi kendimiz çözmek isteriz. Matematik problemini açıklar, eksik LEGO Tuğla parçalarını bulur, ayakkabısını bağlar ve unuttuğu ceketini peşinden götürürüz. O anda uğraştığımız işimize tekrar odaklanmak için acele ettiğimizde, bazen bir şeyi gözden kaçırırız: Cevabı bulabileceklerini biliriz, ancak bizzat yapmak daha hızlı ve daha kolay gelir bize.

Çocukları belirli günlük sorunları çözmeye teşvik etmenin; eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek ve kendi kaynaklarını kullanmak için güven oluşturmak da dahil olmak üzere birçok faydası vardır.

Her problemi bizzat çözmeye hazır bir şekilde öne atılmak yerine, çocukları problemi çözme sürecine dahil ederek, nazik ve görünmez bir el gibi onları destekleyin. İşte bu konuda kullanabileceğiniz ve başarıya katkı sağlayacak beş yaklaşım:

Çözüm Arayışına Yöneltmek

Size soru ve problemlerle geldiklerinde, hemen çözümü göstermek yerine, açık uçlu bir soru ile onları çözüm için düşündürmeye teşvik etmenin tam zamanıdır: “Bunu nasıl düzeltebileceğimiz konusunda fikirlerini duymak isterim.”

“Sonra Ne Olacak” Diye Düşünmek

Büyük satranç oyununda, iyi oyuncular her zaman birkaç hamle sonrasını düşünür. Aynı şekilde, çocukları, eylemlerinin olası sonuçlarını tahmin etmeye teşvik edin. Konu, insan ilişkileri, mutfakta yaptıkları bilimi deneyi, bir resim çalışması sırasında renkleri karıştırmak veya bir yapı inşa etmek olsun; onları ileriye götürecek şu soruyu sorun: “Bundan sonra ne olacak sence? Bunu nasıl bilebilirsin?”

Problem Çözmek

Farklı düşünme, birçok olasılığı görme yeteneğidir. Bu, aşçıdan doktora, mühendisden sanat öğretmenine kadar güçlü yaratıcı problem çözme becerileri gerektiren kariyerlerde önemli bir özelliktir.

Bu bağlamda alternatif çözümler aramak için sorular sorun: “Bu sorunu çözmek için en az bir fikir daha geliştirebilir misin? Yaptığım modelin çalışmasını başka nasıl sağlayabiliriz?”

Konuşun ve Açıklayın

Çocuklara sorular sorarak, neler olduğu konusundaki görüşlerini açıklamalarını ya da bakış açılarını paylaşmalarını sağlamak, sözlü becerilerini geliştirir ve öğrendiklerini pekiştirir.

Bricks4Kidz atölyesinden eve geldikleri bir günde, inşa ettikleri harika projeden söz etmelerini sağlayın: “Hangi modeli yaptın? Çalışmasını nasıl sağladın? Ne olduğu konusunda neler gözlemledin?”

Tanımlama ve Analiz Etme

Çocuklar büyüdükçe becerilerini ve yeteneklerini geliştirirler. Hepimizin başına gelebileceği gibi, işler bazen yanlış gider ve hata yaparlar. Neyi yanlış yaptıklarına ve aslında ne yapmaları gerektiğine işaret etmek yerine (mükemmel rehberliğinize rağmen), sorular sorun.

Bazı öğretmenler çocukların, neyi yanlış yaptıklarını ve bir sonraki aşamada bu hatayı nasıl önleyebileceklerini anlamalarını sağlamak için şu basit yöntemi kullanırlar: Beş kez “neden” diye sormak.

Sadece nedenini sorun ve her cevabı başka bir “neden” sorusu ile takip edin. Birkaç sorudan sonra çözüme ulaşacaklardır. Bu uygulamanın amacı, çocukları çözümün bir parçası yaparak, çözüm konusunda daha derin bir sahiplenme duygusu kazanmalarıdır.