Biz ebeveynler bazen çok sabırsız ve korumacıyız. Çocuk 2 yaşında da olsa 12 yaşında da olsa, bazı durumlarda birçok ebeveynin içinde bir dürtü alevlenir: “Hemen müdahale et ve çocuğun sorununu çöz!”. Maalesef çoğu zaman bu dürtüye uyuyoruz.
Bu davranış her zaman iyi niyetle yapılıyor olsa da uzun vadede çocuğun problem çözme yeteneğini olumsuz etkiler. Tabii ki biz çocuklarımızın çok büyük problemleri çözmesini beklemiyoruz. Ancak hep yardıma koşan bir durumda olmak çocuğunuza uzun vadede faydalı olmayacaktır.
Dünya değişiyor. Çocuğunuzun ileride sahip olacağı iş kolu henüz ortaya çıkmamış bile olabilir. Şayet belirsizlikle ve cevapları açık uçlu olan sorularla baş etmeyi öğrenebilir ve problem çözme konusunda birer süper yetenek haline gelirlerse, hayatta onları ileriye taşıyacak bir beceri edinmiş olurlar. Bu konuda çocuklarınıza yardımcı olun, bu becerisini geliştirmek için çaba gösterin. Problemi konuşurken, konu üzerinde düşünmesini sağlamak için sorular sormak bu yöntemlerden biridir. Doğru yerde, doğru şekilde sorulan soru direkt verilen bir cevaptan çok daha fazlasını öğretebilir. Aşağıda okuyacağınız diğer yöntemler ise gündelik hayatta karşılarına çıkacak engelleri aşmalarına yardımcı olabilir:
- Hayal kırıklığı ile nasıl başa çıkacağını öğretin: Bazen çocuklar halledebildiğini bildiğimiz bir durum üzerinde uğraşırlar; örneğin anaokulu çağındaki bir çocuğun montunun fermuarını çekmeye çalışması gibi. Çekemediklerinde sinirlenirler. Bunun sebebi yoğun duyguların etkisinde olmalarıdır. Bu durumda sakin olun ve yaptığı işe ara vermesini sağlayın. Olay yatıştığında duygularını anlamasını sağlayacak bir konuşma yapın.
- Cesaretlendirin: Bazen tek ihtiyaç duydukları şey becerilerine olan inancınızı göstermenizdir. “Bunu yapabileceğini biliyorum”. Daha büyük yaştaki çocuklar bazen saçma sonuçlar ortaya çıkaran perspektif ve mizahı çok sever: “Projen mükemmel görünmezse görünmesin, doğum günü kutlamanı yasaklayacak halleri yok ya!”
- Detaylandırın: Bazen görev kolay görünebilir fakat çocuğunuzun gözünde inanılmaz derecede büyür. Görevi çocuğun gözünde basitleştirmek için yapılacakları adım adım anlatan bir liste oluşturun. (Zamanla bu adımları oluşturma işine çocuğu da dahil edin.)
- Hata yapmasına izin verin: Bizler çoğunlukla süreçten çok sonuçla ilgileniriz. Özellikle okula başladıklarında bu durum artar, kendi yaşıtlarıyla kıyaslamalar yaparız. Sonuç odaklı olmak başarı gibi algılansa da aynı zamanda çocuğun gelişmesine de engel teşkil etmektedir. Karışmayın ve yardım etmeyin; bırakın çocuğunuz kendi halletsin. Birçok mucitten de öğrendiğimiz gibi, muhteşem işler hatalardan sonra başarılmıştır.
- Esnek olun: Bu blog yazısında uygulamalı, aktivitelerle çocuğun düşünce yapısını nasıl geliştireceğiniz konusunda fikirler verdik; bunları aşırıya kaçarak uygulamayın. Çocukların, bir yönergeye bağlı olmayan oyunlarla; keşfetmek, oynamak, hayal etmek ve yenilik geliştirmek için zamana ihtiyaçları vardır. Aktivite bittikten sonra keşfetmesi için zaman bırakın.
Biz Bricks4Kidz® atölyelerimizde bu yaklaşımı benimsiyoruz. Aslında çocuk kendi kendine yeni bir beceri elde etme fırsatı yakaladığında aynı zamanda dersleri de içselleştirme şansı yakalamış oluyor.
Okullar kapandı diye öğrenme serüveni durmaz. Haydi çocuğunuzu eğlenceli ve öğretici bir Bricks4Kidz® kampına yazdırın!