Söz konusu öğrenmek olduğunda, gözler bu beceride oldukça uzmanlar. Çocuklarımızın okulda aldığı bilgilerin %80’i görsel kaynaklıdır.
Bu sebeple çocuklarınızın yıllık göz muayenelerini kesinlikle kaçırmak ya da aksatmak istemezsiniz. Aynı zamanda gözlerin arkasında çok daha önemli bir süreç gerçekleşmektedir. Görsel bilginin içeri girdiği andan itibaren beyin, gördüklerini yorumlamaya ve bir sonraki adımını planlamaya başlar. Bu sürece görsel işleme adı verilir.
Görsel işleme becerilerinin akademik başarıda ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu görmek çok kolay. Çocuklar yazım hatalarını bulurken, bir matematik problemi çözerken çıkarma işlemi mi yoksa toplama işlemi mi yapılacağını belirlerken veya bir model yaparken LEGO® yığınının içinden doğru parçayı bulup yerine koyarak modeli tamamlarken, görsel işleme becerilerini kullanırlar.
Çocuklar gelişip yetişkinliğe eriştikçe, görsel işleme becerileri de zaman içerisinde gelişir. Bu blog yazımızda, çocuğunuzun görsel gelişimini desteklemek için evde birlikte yapabileceğiniz bazı görsel ve bilişsel aktiviteler ve oyunlar bulunmaktadır:
Hafızaya meydan okuma:
LEGO® tuğlaları ile basit bir yapı oluşturun, çocuğunuza gösterin ve incelemesi için ona bir dakika kadar zaman tanıyın. Sonra oluşturduğunuz yapıyı saklayın ve çocuğunuzdan hafızasını kullanarak aynı yapıyı tekrar oluşturmasını isteyin. (Tekrar oluşturacağınız yapıyı aynı tip ve sınırlı sayıda LEGO® parçalarından oluşturun. Aksi taktirde yaptığınız aktivite bunaltıcı bir hal alabilir, özellikle sahip olduğunuz LEGO® sayısı çok ise!)
Ekrana koyduğunuz yasağı kaldırın:
Evet, doğru okudunuz. Konsolu bağlayın ve oyunu açın. Araştırmacılar, video oyunlarında yeni olan kişileri gözlemlemiş ve haftanın 5 günü günde 1 saat strateji ya da tek kişilik bir oyunu bitirmiş olanların görme-işleme becerilerinde gelişim sergilediklerini belirtmişlerdir. Bu görme-işleme becerisi ile yüksek matematik notları arasında ilişki bulunmaktadır.
Aile içi düzenli oyun akşamları yapın:
Ekrandan bağımsız oyunlar da görsel işleme yeteneğinin gelişimine katkıda bulunur. Yaşça ilerlemiş çocuklar için Scrabble gibi sözcük oluşturmanızı gerektiren ya da Uno gibi ani kararlar vermenizi sağlayan oyunları deneyebilirsiniz. Ayrıca mantıksal bulmacalar, kutulu bulmacalar ve yapbozlar da görsel işleme becerilerini geliştiren ve iyi vakit geçirmelerini sağlayan bazı aktiviteler arasındadır.
Sözcük Topu oyunu:
Eskiden duvara atıp geri yakaladığınız küçük topları hatırlıyor musunuz? Top sektirme oyununun bu hali göz takibi ve el-göz koordinasyonunu geliştirir. Seken küçük bir top alın ve iki zıt tarafına iki ayrı sözcük yazın. Sırayla topu duvarda sektirin, duvara vurduğunda ve elinize geri döndüğünde gördüğünüz sözcüğü söyleyin.
Dip not: Bu aktiviteler terapi görevi göremez! Eğer çocuğunuzun görsel işleme yetenekleri konusunda endişeleriniz varsa bir profesyonele danışmanızı tavsiye ederiz.